695-025 – Uppvaktning hos Berthelson

Bild som illustrerar objekt c173-70074

Beskrivning: Vinterbild med en större grupp av män (38 st) invid en veranda med snickarglädje. Sex av männen har bleckblåsinstrument förda till munnarna. I mitten av bilden ett inomhusbord med två stora ljuskandelabrar. Bakom männen ett kvadratiskt standar med vad som ser ut som korslagda s k dalpilar, en stjärna och halvmåne och texten: "Lycka ock välgång följe eder". Mannen som står snett framför orkestern med höger hand i rockfickan är ingenjören Johan Alfred Berthelson [1862-1937]. På baksidan av fotografiet påskrivet: "Minne af den 11/3 1900. A. Gällström".

Anmärkning: Den 14 mars 1900 berättade tidningen Bergslagsposten om uppvaktningen som gruvarbetarna gjorde hemma hos ingenjören och förvaltaren vid Norra Ställbergs gruvor, J. A. Berthelson på söndagsmorgonen kl halv 5 den 11 mars. Uppvaktningen inleddes med en salut och därefter spelade Bergslags-Hörks musikkår. Maskinisten Karlsson höll ett tacktal och arbetarna överlämnade två
fem-armade ljusstakar i galvani med inskriptionen: "Af Norra Ställbergs Grufarbetare till J. A. Berthelson 19 11/3 00". En rörd Berthelson tackade arbetarna för det goda förhållande som alltid varit rådande dem emellan och önskade att han skulle kunna ta dem alla med sig till sin nya chefsplats i Norge. Tidningen berättar vidare att de uppvaktande arbetarna återvände till Berthelson på eftermiddagen klockan 2 för att bli fotograferade av fotograf Michelson.

Objektnummer: 695-025

Accessionsnummer: Acc 2013/54

Tillkomstperiod: 1900

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Örebro län

Motiv - Landskap: Västmanland

Motiv - Kommun: Ljusnarsbergs kommun

Motiv - Socken: Ljusnarsbergs socken

Motiv - Ort: Ställberg

Personrelation

Fotograf: Alfred Michelson

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"695-025 – Uppvaktning hos Berthelson", Lindesbergs kulturhistoriska arkiv, hämtad 20 maj 2024
https://lindesberg.kulturhotell.se/objects/c173-70074/

Nya kommentarer måste godkännas av en administratör innan de eventuellt publiceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *